четвъртък, 4 август 2011 г.

Откриха нова Атлантида

Дълбоко под водите на северната част на Атлантическия океан лежи древен остров с върхове напланини. Този ландшафт с възраст над петдесет и шест милиона години е открит неотдавна с помощта на данни, получени от анализи на нефтени компании.
Древните останки от ландшафта са се запазили на дълбочина два километра под морското дъно. Досега са открити около десет хиляди квадратни километра от острова.
Според анализите той се простира най-вероятно до Шотландия и заема част от Норвегия. Откритието се е получило благодарение на информация, уловена от високочувствителна техника.
Въз основа на звукови вълни и тяхното отблъскване от дъното, което предизвиква ехо, се прави компютърно триизмерно изображение на дъното.
Откриха нова Атлантида
Този остров прекалено силно напомня митичната изгубена Атлантида. На територията му се намират осемреки, а върху някои от скалите на острова са намерени следи от въглища и прашец.
Това е доказателство, че островът се е издигал над водата. Според данни от анализа на различни видове животни, открити под повърхностния слой на острова, може да се твърди, че островът се е издигнал над водата и след време отново е потънал.
Не е ясно кога се е издигнал островът от дълбините, но спускането му е станало преди два милиона и половина години. Смята се, че е възможно островът да се е издигнал заради повдигане на дъното на северната част на Атлантическия океан.
Тя работи като тръба, която доставя гореща магма от дълбините на Земята и я изкарва на повърхността на водата, където тя се разпространява като гигантска гъба.
Понякога магмата е с много висока температура и се разпространява, докато пулсира. Възможно е точно такава пулсация да е издигнала острова над повърхността на водата, а след като пулсациите са спрели, островът отново е потънал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар